Voordat we van alles gaan vertellen over jouw examen is het belangrijk dat het volgende geregeld is;
Een gemiddelde leerling heeft in Nederland volgens de laatste onderzoeken volgens het CBR gemiddeld 46 klokuren rijles nodig om beslagen ten ijs op het examen te komen. Nu het moment daar is dat jouw rijexamen is/wordt aangevraagd, breekt er natuurlijk een spannende tijd aan. Geen zorgen! Jouw rijinstructeur heeft niet voor niets aangegeven dat je er klaar voor bent! Je hebt voldoende rijlessen gehad, je voelt je één met het voertuig én je hebt jouw instructeur overtuigd van al jouw kunnen. Het is tijd om dit alles nu aan de examinator te gaan laten zien! Maar hoe ziet zo’n praktijkexamen er nou eigenlijk uit? Wat kun je verwachten tijdens jouw praktijkexamen?
Rijschool Flip plant altijd een zogenaamd voorrij-kwartier en een kwartier voor het het examen aanwezig bij de CBR-examenlocatie. Zo heb je in het uur vóór jouw examen nog een laatste kans om nog even de laatste tips van je instructeur te ontvangen. Jij en jouw rijinstructeur rijden aan het einde van deze rit samen naar de CBR examenlocatie toe. Daar aangekomen gaat het als volgt;
Het reguliere herexamen is identiek aan het reguliere praktijkexamen zoals hierboven omschreven staat en zal normaal gesproken aangevraagd worden als het de eerste keer niet gelukt is om te slagen.
Het faalangstexamen wijkt in principe niet veel af van een regulier examen, alle onderdelen zoals omschreven bij het reguliere examen komen gewoon aan bod. Het grote verschil is wel dat je een examinator toegewezen krijgt, welke getraind is op begeleiding van leerlingen met faalangst. De examinator weet dat jij heel nerveus bent en stelt je daarom veel meer op je gemak door rustig en geduldig alles uit te leggen. Hij neemt wat extra de tijd voor jou en ook mag je, als je daar behoefte aan hebt, tijdens jouw examenrit een time-out aanvragen als het je echt even allemaal teveel wordt. tijdens de time-out kan je even tot rust komen om daarna jouw examenrit weer verder af te maken. Het inplannen van een faalangstexamen moet altijd in overleg met jouw rijinstructeur gebeuren en kun je niet zelfstandig aanvragen. Het Faalangstexamen duurt in totaal 80 minuten, waarvan je 35 minuten echt rijdt.
Mocht het nou na 4 keer examen afleggen nog niet gelukt zijn, dan kun je een zogenaamd BNOR herexamen aanvragen. BNOR staat voor (B=auto, Nader Onderzoek Rijvaardigheid). Het BNOR praktijkexamen bestaat wederom uit alle onderdelen van het reguliere examen, alleen krijg je nu veel meer persoonlijke begeleiding en doorloop je het praktijkexamen écht stap voor stap. Ook krijg je veel meer tijd voor het examen, namelijk 70 minuten. ook is het mogelijk om het BNOR examen in combinatie met faalangst te doen. Je krijgt dan in totaal 80 minuten de tijd én je mag dan net als bij een faalangstexamen ook weer een time-out aanvragen als je dat nodig vindt.